Olej rydzowy - działanie wewnętrzne PDF Drukuj Email
Wpisany przez Beata Jagnieszczak   
Sobota, 13 Grudzień 2008 20:56
Olej rydzowy (Camelina Sativa)
 
Działanie wewnętrzne:

Zawiera wiele poszukiwanych w dietetyce składników, około 90 % niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W tym około 35% jednonienasyconych kwasów i 55% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a w nich kwasów omega 3 – ok. 40% i omega 6 –ok. 15%.Dzięki tym cechom olej rydzowy jest z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega 3. Zawiera wiele mikro- i makroelementów, a obecność naturalnych antyoksydantów z grupy tokoferoli gwarantuje długi okres przechowywania. 1 łyżeczka oleju rydzowego zabezpieczy dzienne zapotrzebowanie Twojego organizmu w NNKT.

W starych przepisach kulinarnych olej rydzowy wymieniany jest jako składnik wielu tradycyjnych potraw. M.in. śledzi z cebulką i kwaszonym ogórkiem, ziemniaków, kasz. Służył do smażenia kotletów i pieczenia pączków. Ale tłoczony na zimno olej lepiej spożywać na surowo. Charakteryzuje go korzenny smak z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy oraz czysty, swoisty aromat. Najlepiej smakuje dodawany do, sałatek, surówek jako składnik sosu Winegret.
Zmieniony: Niedziela, 29 Marzec 2009 20:21
 

Sól Epsom

Zastosowanie soli Epsom
 

Szukaj